تحصیل در ترکیه یا ایران
توسط تیم علم ویرا
5 اسفند 2

تحصیل در ترکیه یا ایران | تفاوت ها + بررسی کامل شرایط 2024

ممکن است برخی از متقاضیان ورود به دانشگاه، بین دوراهی تحصیل در ترکیه یا ایران مانده باشند. انتخاب بین دو گزینه به عوامل مختلفی بستگی دارد. شاید به دلیل برخی شرایط تحصیل در ایران و مزایای آکادمیک در ترکیه، برخی دانشجویان ترجیح دهند دوری از خانواده را پذیرفته و برای تحصیل در یک دانشگاه بین‌المللی عازم ترکیه شوند.

در مقایسه انجام شده بین دانشگاه‌های ترکیه و ایران برخی دانشجویان معتقد هستند که به دلیل روابط نزدیک بین دانشگاه‌های ترکیه و اروپا؛ دانشگاه‌های ترکیه از نظر موقعیت علمی بهتر هستند. علاوه بر این، وجود تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بسیاری از فرصت‌های تحقیقاتی و کنفرانس‌های بین‌المللی را در دانشگاه‌های ایران با محدودیت مواجه کرده است. به همین دلیل این دانشجویان دشواری‌های زندگی در غربت را قبول کرده و برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام می‌کنند. در این مقاله از گروه مهاجرتی علم ویرا قصد داریم تفاوت‌های تحصیل در ترکیه یا ایران را بررسی کنیم.

مقایسه اجمالی تحصیل در ایران یا ترکیه

در مقایسه بین شرایط تحصیل در ترکیه یا ایران چند نکته مهم مشخص است که به آن‌ها می‌پردازیم. سیستم آموزش عالی ترکیه از امضاکنندگان معاهده بولونیا است و از استانداردهای اروپایی در دانشگاه‌های خود پیروی می‌کند. به دلیل روابط نزدیک ترکیه و اروپا و قرارگیری بخشی از این کشور در قاره سبز، فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های ترکیه راحت‌تر می‌توانند وارد بازار کار بین‌المللی شوند.

از طرف دیگر دشوار بودن آزمون ورودی دانشگاه‌های ایران نیز از دیگر عواملی است که دانشجویان را بر سر دوراهی تحصیل در ترکیه یا ایران قرار می‌دهد. چه بسیار افراد مستعدی که به دلیل دشوار بودن کنکور ایران موفق نشدند وارد دانشگاه‌های کشور شوند و تحصیل در ترکیه را انتخاب کردند.

علاوه بر شرایط تحصیل در ایران، بازار کار از دیگر عوامل مؤثر بر انتخاب تحصیل در ترکیه است. ازآنجایی‌که برخی رشته‌های فنی مهندسی، هنر و علوم‌انسانی بازار کار خوبی در ایران ندارند، بسیاری از دانشجویان و حتی فارغ‌التحصیلان برای رسیدن به آینده شغلی بهتر ایران را ترک می‌کنند.

شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه و ایران

تحصیل در ترکیه یا ایران؛ شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه و ایران

برای تحصیل در ترکیه یا ایران داوطلبان باید در آزمون ورودی دانشگاه شرکت کنند. در مقایسه بین دشواری آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های ایران و ترکیه باید گفت که کنکور ایران بسیار دشوارتر از آزمون‌های ورودی ترکیه یعنی آزمون YOS و SAT است. علاوه بر کنکور دانشگاه‌های ایران، سوابق تحصیلی نیز نقش مهمی دارد و حتی ممکن است داوطلبانی که سوابق تحصیلی آن‌ها خوب نیست با کسب تراز علمی خوب هم نتوانند در رشته دلخواه خود تحصیل کنند.

مزایا و معایب تحصیل در ایران

تحصیل در همه کشورها خواه تحصیل در ترکیه یا ایران یا هر کشور دیگر مزایا و معایب خود را دارد. این مزایا و معایب طیف گسترده‌ای شامل هزینه تحصیل رنکینگ دانشگاهی، ورود به دانشگاه، مشکلات زندگی دانشجویی و… را در برمی‌گیرد. ابتدا بهتر است مزایای تحصیل در ایران را بررسی کنیم.

ایران از نظر امنیت بالا و سطح علمی قابل‌قبول گزینه مناسبی برای تحصیل است و مناسب‌بودن هزینه تحصیل در ایران از دیگر مزایای تحصیل در ایران محسوب می‌شود. زبان تحصیل در ایران فارسی است و دانشجویان ایرانی از این نظر مشکلی ندارند.

از نظر سیستم‌های حمل‌ونقل شهری نیز دانشجویان در ایران مشکلی ندارند و دلتنگی برای خانواده بسیار کمتر از تحصیل در یک کشور خارجی است. درباره معایب تحصیل در ایران نیز باید گفت که با وجود سد بزرگی به نام کنکور سراسری، بسیاری از داوطلبان از ورود به دانشگاه و تحصیل در رشته موردعلاقه خود بازمی‌مانند.

یعنی یکی از مهم‌ترین شرایط تحصیل در ایران که اولین شرط محسوب می‌شود قبولی در کنکور سراسری است. از طرف دیگر برخی دانشگاه‌های ایران در رشته‌های کم تقاضا بدون آزمون دانشجو می‌پذیرند. تحصیل در این دانشگاه‌ها تنها بار مالی بر دانشجو و خانواده‌های آنان تحمیل می‌کند و آینده شغلی مناسب و شایسته‌ای ندارند. به همین دانشجویان بین تحصیل در ترکیه یا ایران، عازم ترکیه می‌شوند.

مزایا و معایب تحصیل در ترکیه یا ایران

تحصیل در ترکیه یا ایران؛ مزایا و معایب تحصیل در ترکیه

در مقایسه بین تحصیل در ترکیه یا ایران، علاوه بر آزمون ورودی، اعتبار علمی، امکانات تحصیلی، راهیابی آسان‌تر به جوامع بین‌المللی نیز از جمله فاکتورهای مؤثر بر تصمیم‌گیری است. به دلیل قرارگیری بخشی از ترکیه در اروپا و پیروی از استانداردهای جهانی آموزش، می‌توان در سطح علمی مطابق با دانشگاه‌های اروپا و آمریکا تحصیل کرد.

امکانات تحصیلی، علمی، تحقیقاتی و رفاهی دانشگاه‌های ترکیه در بهترین سطح است و ارائه بورسیه‌های تحصیلی متعدد می‌تواند بخش زیادی از هزینه تحصیل یا حتی هزینه زندگی را کاهش دهد. موضوع زبان تحصیل را می‌توان یکی از معایب و درعین‌حال مزایای مهاجرت تحصیلی به ترکیه محسوب کرد.

زبان تحصیل در ترکیه انگلیسی و ترکی است و دانشجویان باید به یکی از این دو زبان مسلط بوده و مدرک زبان ارائه دهند. در صورت عدم ارائه مدرک زبان، متقاضیان باید در آزمون زبان دانشگاه شرکت کرده و مهارت خود را اثبات کنند. شاید در نگاه اول موضوع زبان یکی از معایب محسوب شود؛ ولی تحصیل در ترکیه و اجبار برای فراگیری زبان انگلیسی که زبان علمی جهان است نقش مهمی در ورود به بازارهای کار جهانی دارد.

درست است که هزینه تحصیل در ترکیه مناسب‌تر از بسیاری کشورهای اروپایی و آمریکایی است؛ ولی در مقایسه تحصیل در ترکیه یا ایران، دانشجویان در ترکیه باید هزینه زندگی و تحصیل بیشتری پرداخت کنند. باید علاوه بر توجه به موقعیت و شرایط تحصیل در ایران و ترکیه، مسائل مالی را نیز در نظر گرفت؛ زیرا دریافت بورسیه ترکیه نیز شرایط خاصی دارد و نمی‌توان تنها برای بورسیه برنامه‌ریزی کرد. دلتنگی برای خانواده و تحمل غربت و چالش‌های زندگی در خارج از کشور نیز از معایب تحصیل در ترکیه هستند.

دانشگاه های برتر ایران

دانشگاه های برتر ایران

ایران دارای چندین دانشگاه برتر است که در رنکینگ‌های جهانی رتبه‌های علمی خوبی دارند. با بررسی شرایط تحصیل در ایران و دانشگاه‌های آن می‌توان تصمیم بهتری درباره تحصیل در ترکیه یا ایران گرفت. البته این موضوع منوط به این است که بتوان از سد بزرگی به نام کنکور گذشت. برترین دانشگاه‌های ایران عبارت‌اند از:

  • دانشگاه تهران
  • دانشگاه شریف
  • دانشگاه صنعتی امیرکبیر
  • دانشگاه تبریز
  • دانشگاه اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه صنعتی اصفهان
  • دانشگاه فردوسی مشهد
  • دانشگاه تربیت‌مدرس
  • دانشگاه انوشیروانی بابل

همه این دانشگاه‌ها در سطح علمی خوبی قرار دارند و اساتیدی با بهترین درجات علمی در آن‌ها تدریس می‌کنند. درصورتی‌که بتوان در هرکدام از این دانشگاه‌ها قبول شد می‌توان در مقاطع بعدی از دانشگاه‌های تراز اول دنیا پذیرش گرفت.

تحصیل در ترکیه یا ایران؛ دانشگاه های برتر ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه به دلیل روابط علمی گسترده‌تر با دانشگاه‌های معتبر اروپا و آمریکا و کسب ترازهای علمی بالا توانسته‌اند اعتبار خود را در جهان افزایش دهند. شرکت در برنامه تبادل دانشجو اراسموس یکی از مزایای تحصیل در ترکیه و کسب تراز علمی بالا در دانشگاه است. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان از بین تحصیل در ترکیه یا ایران، ترکیه را انتخاب می‌کنند. برترین دانشگاه‌های ترکیه عبارت‌اند از:

  • دانشگاه کوچ
  • دانشگاه آنکارا
  • دانشگاه استانبول
  • دانشگاه دوکوز ایلول
  • دانشگاه باهچه شهیر
  • دانشگاه یدی تپه
  • دانشگاه حاجت تپه
  • دانشگاه بیلکنت
  • دانشگاه باشکنت
  • دانشگاه مدیپول استانبول
  • دانشگاه اژه ازمیر
  • دانشگاه مرمره

این دانشگاه‌ها از نظر تراز علمی در رتبه‌بندی‌های جهانی جایگاه خوبی دارند و شرایط اخذ پذیرش در آن‌ها راحت‌تر است. به همین دلیل برخی دانشجویان ایرانی برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام می‌کنند. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که فارغ از مشکلات و چالش‌های تحصیل و زندگی در خارج از کشور، تحصیل در ترکیه از نگاهی دیگر نیز جذاب است.

قرارگیری در محیط آکادمیک چندملیتی و مشاهده جذابیت‌های گردشگری ترکیه نیز می‌تواند بر اشتیاق دانشجویان برای تحصیل در این کشور اثر بگذارد. یکی دیگر از تفاوت‌های مربوط به دانشگاه‌های ایران و ترکیه این است که شرایط تحصیل در ایران برای ورود به دانشگاه‌های برتر با اعتبار علمی بالا بسیار دشوار است.

این در حالی است که آزمون ورودی دانشگاه‌های ترکیه به‌دشواری کنکور ایران نیست و حتی برخی از دانشگاه‌های خصوصی ترکیه که سطح علمی و اعتبار جهانی خوبی دارند بدون آزمون دانشجویان را پذیرش می‌کنند.

تصمیم نهایی برای تحصیل در ترکیه یا ایران

تصمیم نهایی برای تحصیل در ترکیه یا ایران

برای تصمیم‌گیری درباره تحصیل در ترکیه یا ایران نمی‌توان یک گزینه را به‌عنوان گزینه برتر در نظر گرفت. هر دو کشور ایران و ترکیه دارای دانشگاه‌های خوبی با اعتبار علمی مناسب هستند؛ ولی برخی مسائل مانند کنکور سراسری یکی از شرایط تحصیل در ایران است که بسیاری از داوطلبان را از ادامه تحصیل در ایران ناامید می‌کند.

از نظر هزینه تحصیل و شرایط زندگی قطعاً دانشجویان در کشور خود شرایط بهتری را خواهند داشت؛ ولی برخی ترجیح می‌دهند دشواری‌ها را تحمل کرده و تحصیل در محیط بین‌المللی را تجربه کنند. همین‌طور ارتباط بیشتر با مجامع بین‌المللی در دانشگاه‌های ترکیه گسترده‌تر است.

البته این به معنای عدم ارتباط دانشگاه‌های ایران با مجامع بین‌المللی نیست؛ بلکه ممکن است گاهی با محدودیت‌هایی روبه‌رو باشد. نباید فراموش کرد که بسیاری از اساتید دانشگاه‌های ایران از اساتید معتبر بین‌المللی هستند که میزان اعتبار و شهرت علمی آن‌ها در دانشگاه‌های آمریکا و انگلستان نیز زبانزد است.

برای تصمیم نهایی درباره تحصیل در ترکیه یا ایران علاوه بر توجه به موضوعاتی مانند نحوه پذیرش، اعتبار دانشگاه‌ها و هزینه‌های تحصیل باید شرایط شخصی را نیز در نظر گرفت. بادرنظر گرفتن تمام جوانب شرایط تحصیل در ایران و شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه می‌توان تصمیم نهایی را اتخاذ کرد.

جمع‌بندی

با پایان‌یافتن دوره تحصیلات متوسطه، دانش‌آموزان خود را برای ورود به دانشگاه آماده می‌کنند. باتوجه‌به شرایط تحصیل در ایران و آزمون سراسری دشوار برای ورود به دانشگاه بسیاری از افراد تصمیم می‌گیرند که از بین تحصیل در ترکیه یا ایران، دانشگاه‌های ترکیه را انتخاب کنند. مهم‌ترین دلیل این انتخاب راحت‌تر بودن سطح پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه است.

باوجودآنکه برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه نیز متقاضیان باید در آزمون ورودی شرکت کنند؛ ولی سطح این آزمون به‌دشواری کنکور ایران نیست. در مقایسه بین تحصیل در ایران و مهاجرت تحصیلی به ترکیه هر دو کشور مزایا و معایب خود را دارند. همچنین دانشگاه‌های دو کشور ایران و ترکیه اعتبار علمی خوبی دارند؛ ولی روابط گسترده‌تر دانشگاه‌های ترکیه با دانشگاه‌های اروپا و آمریکا و سهولت در ورود به بازار کار جهانی از عوامل مؤثر بر انتخاب ترکیه هستند.

مؤسسه مهاجرتی علم ویرا در طول چند سال سابقه موفق در امور مهاجرت تحصیلی توانسته است پرونده‌های مهاجرتی موفقی را به ثبت برساند. تیم مشاوره و حقوقی علم ویرا بهترین راهنما و پشتیبان متقاضیان در امور مهاجرت تحصیلی است. با تکمیل فرم مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
این یک بنر است!

نظرات کاربران

یک دیدگاه ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *





مطالب پیشنهادی
با ما در تماس باشید!
آدرس ما:
تهران: نلسون ماندلا (جردن)- کوچه مروارید- پلاک۸- واحد 403
اردبیل: خیابان حافظ – روبروی پارک حافظ – ساختمان امید طبقه دوم
تبریز: بلوار استاد شهریار(چایکنار) – جنب بهزیستی ساختمان۲۲-طبقه اول
مشاهده فهرست

اخذ پذیرش تضمینی از دانشگاه های خصوصی و دولتی چین، ترکیه و روسیه