تحصیل دکترا در ترکیه
توسط تیم علم ویرا
17 اردیبهشت 3

تحصیل دکترا در ترکیه | هزینه و شرایط پذیرش 2024

امروزه ادامه تحصیل در مقطع دکترا در بین دانشجویان سراسر دنیا به امری بسیار رایج تبدیل شده است. دانشجویان در مقطع دکترا با نظارت اساتید در رشته تحصیلی خود، به‌صورت عمیق‌تر و تخصصی‌تر به ادامه تحصیل می‌پردازند. تحصیل دکترا در ترکیه یک انتخاب مناسب برای دانشجویانی است که به دنبال فرصت‌های تحصیلی و تحقیقاتی منحصربه‌فرد در کشوری آرام و کم‌هزینه هستند. دانشگاه‌های ترکیه دارای تاریخچه طولانی مبادلات دانشجویی بین‌المللی، هزینه تحصیل مقرون‌به‌صرفه و کیفیت بالای آموزش در مقطع دکترا هستند.

کشور ترکیه با ایجاد پلی ارتباطی میان اروپا و آسیا، نقشی محوری در تاریخ غرب و شرق بازی می‌کند. این کشور مملو از مکان‌ها و بناهای تاریخی است و فرهنگ‌های متنوع و غنی را در خود جای‌داده است. هزینه دکترا در ترکیه نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار مقرون‌به‌صرفه است و دانشجویان می‌توانند با صرف هزینه معقولی تحصیلات تکمیلی خود را با کیفیت بالا تجربه کنند. در این مقاله از سری مقالات علم ویرا با ما همراه باشید تا به بررسی بورسیه دکترا در ترکیه بپردازیم.

مزایای تحصیل دکترا در ترکیه

دانشگاه‌های ترکیه طیف متنوعی از برنامه‌های دکترا را در رشته‌های مختلف ارائه می‌هند. تعداد زیادی از دانشگاه‌های برتر این کشور دارای رنکینگ جهانی عالی از نظر رتبه‌بندی‌های معتبر بین‌المللی هستند. مدارک دکترا اعطایی از دانشگاه‌های ترکیه نه‌تنها در سراسر اروپا، بلکه در سراسر دنیا از اعتبار خوبی برخوردار هستند. ادامه تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه این امکان را برای علاقه‌مندان فراهم می‌کند تا در پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته شرکت کنند و با دانشگاهیان و محققان مشهور در رشته خود به همکاری بپردازند.

هزینه دکتری در ترکیه در مقایسه با بسیاری از کشورهای غربی مقرون‌به‌صرفه است و این امر ادامه تحصیلات تکمیلی در این کشور را به یک گزینه عالی برای دانشجویان سراسر دنیا تبدیل کرده است. ترکیه بورسیه و کمک‌هزینه‌های متنوعی را برای دانشجویان بین‌المللی در نظر گرفته است. دانشجویان می‌توانند با برخورداری از شرایط لازم از بورسیه دکترا در ترکیه بهره‌مند شوند که می‌تواند به پوشش هزینه‌های تحصیل، اقامتگاه و هزینه‌های زندگی دانشجویی کمک کند.

میراث‌فرهنگی غنی ترکیه و موقعیت جغرافیایی بین آسیا و اروپا، یک تجربه فرهنگی منحصربه‌فرد را برای دانشجویان بین‌المللی در حین تحصیل دکترا در ترکیه فراهم می‌کند. بسیاری از برنامه‌های دکترا در ترکیه به زبان انگلیسی ارائه می‌شوند و این امر موانع زبانی را برای دانشجویان برطرف می‌کند. دانشگاه‌های ترکیه در زیرساخت‌های تحقیقاتی، آزمایشگاه‌ها و منابع سرمایه‌گذاری می‌کنند و ابزارهای موردنیاز برای تلاش‌های تحقیقاتی دانشجویان را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

مهاجرت تحصیلی به ترکیه

ساختار مقطع دکتری در ترکیه

به دلیل شرکت ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا، مدارک تحصیلی ترکیه از فرایند بولونیا پیروی می‌کنند؛ بنابراین، تحصیل دکترا در ترکیه به‌طورکلی مشابه برنامه‌های دکترا در اروپا است. بااین‌حال، مقطع دکترا در ترکیه شامل یک فرایند ساختاریافته با مراحل و ارزیابی‌های مشخص‌شده است که شامل چندین دوره سمینار، آزمون و مجموع 240 واحد ECTS است. تحصیل دکترا در ترکیه 4 سال به طول می‌انجامد و ممکن است شامل کلاس‌های مقدماتی در ابتدای برنامه باشد. محتوای برنامه دکتری بسته به نوع دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت است؛ بااین‌حال دانشجویان موظف به تکمیل تمامی مولفه‌های ارائه شده در دانشگاه برای اخذ مدرک دکترا هستند.

1. نظارت

در هنگام تحصیل دکترا در ترکیه، توسعه تحقیقات و پایان‌نامه توسط کمیته‌های نظارتی مختلف نظارت می‌شوند. استاد راهنمای اصلی پایان‌نامه شما یکی از اعضای این کمیته‌ها خواهد بود. استاد راهنما معمولاً از مدرسان دانشگاه متخصص در زمینه تحقیقاتی شما است و در سال اول تحصیل منصوب خواهد شد. شما ممکن است یک سرپرست دیگر نیز داشته باشید که می‌تواند از اعضای این کمیته باشد.

2. تحصیل دکترا در ترکیه؛ آزمون مهارت

در مرحله اول شما از طریق آزمون مهارت در مراحل اولیه تحصیل دکترا در ترکیه مورد بررسی قرار می‌گیرید. این آزمون مشابه آزمون ارتقای مقطع کارشناسی‌ارشد به دکتری در انگلستان است. کمیته نظارتی مهارت پروپوزال پایان‌نامه شما را از طریق یک ارزیابی کتبی و یک ارزیابی شفاهی بررسی می‌کند. این کمیته همچنین کمیته داوران امتحانی را تشکیل می‌دهد که آزمون‌های مختلف را در طول تحصیل دکتری در ترکیه سازماندهی و ارزیابی می‌کنند. نتایج این آزمون‌ها نیز موردتوجه کمیته مهارت قرار خواهد گرفت.

آزمون دکترا در ترکیه

3. آزمون پیگیری

پس از اتمام موفقیت‌آمیز آزمون مهارت و دفاع از تحقیق خود، تحصیل دکترا در ترکیه را آغاز خواهید کرد. در طول دوره دکترا، هر شش ماه یکبار توسط یک کمیته پیگیری مورد ارزیابی قرار خواهید گرفت. این فرایند به‌عنوان یک ارزیابی منظم از پیشرفت شما در هنگام تحصیل دکترا در ترکیه عمل می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که شما در مسیر درست حرکت می‌کنید. کمیته مطالعات جاری، نتایج، روش‌شناسی و برنامه تحقیق شما را از طریق گزارش‌های ارسالی بررسی می‌کند.

4. آزمون پایان‌نامه

پس از تکمیل تحقیقات، پایان‌نامه نهایی شما توسط هیئت داوران پایان‌نامه ارزیابی می‌شود. آزمون پایان‌نامه مشابه آزمون viva voce در انگلستان است؛ اما به‌صورت دفاع از پایان‌نامه به‌صورت عمومی برگزار می‌شود. موفقیت در این آزمون لازمه تکمیل تحصیل دکترا در ترکیه است.

هزینه دکترا در ترکیه

به‌طورکلی، ترکیه یک کشور مقرون‌به‌صرفه برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا است. هزینه دکترا در ترکیه به عوامل مختلفی از جمله نوع دانشگاه، رشته و زبان تحصیل بستگی دارد. هزینه تحصیل دکترا در ترکیه به زبان انگلیسی در دانشگاه‌های دولتی این کشور معمولاً حدود 500 الی ۱۰۰۰ یورو در سال برآورد می‌شود. هزینه تحصیل برای شهروندان ترکیه و دوره‌هایی که به زبان ترکی ارائه می‌شوند کمتر است.

به‌خاطر داشته باشید که برای بررسی مبالغ دقیق هزینه تحصیل دکترا در ترکیه باید به وب‌سایت دانشگاه موردنظر خود مراجعه نمایید. هزینه دکتری در ترکیه در دانشگاه‌های خصوصی به طور قابل‌توجهی بالاتر از دانشگاه‌های دولتی و حدود 5000 الی ۱۷۵۰۰ یورو در سال است. علاوه بر شهریه پایین، تحصیل دکترا در ترکیه به دلیل هزینه‌های پایین زندگی یک گزینه خوب برای دانشجویان محسوب می‌شود.

هزینه اقامت، تفریح و سفر در ترکیه در مقایسه با سایر کشورها بسیار مقرون‌به‌صرفه است. به طور معمول دانشجویان می‌توانند با هزینه ۳۴۵ یورو در ماه یک زندگی دانشجویی باکیفیت را تجربه کنند. هزینه دکتری در ترکیه در برخی از دانشگاه‌های این کشور به شرح زیر است:

  • دانشگاه کوچ: ۲۰۰۰ الی ۴۰۰۰ لیر
  • دانشگاه سابانجی: ۵۰۵۰۰ الی ۱۳۲۰۰۰ لیر
  • دانشگاه بیلکنت: ۱۴۵۰۰ الی ۲۰۰۰۰ دلار
  • دانشگاه فنی خاورمیانه: 5000 الی ۱۰۰۰۰ لیر
  • دانشگاه بغازیچی: ۵۹۰۰ الی ۱۱۰۰۰ لیر
  • دانشگاه حاجت تپه: ۱۰۰۰ الی ۶۰۰۰ دلار
  • دانشگاه استانبول: ۱۵۰۰ الی ۵۵۰۰ دلار
شرایط تحصیل دکترا در ترکیه

شرایط تحصیل دکترا در ترکیه

شرایط تحصیل دکترا در ترکیه ممکن است بسته به نوع دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت باشد. یکی از مهم‌ترین شرایط اخذ پذیرش در مقطع دکتری در ترکیه، دانشجویان به مدرک کارشناسی و کارشناسی‌ارشد از یک دانشگاه معتبر نیاز دارند. دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل دکترا در ترکیه به تأیید و معادل‌سازی مدارک خود نیاز دارند. از دیگر شرایط مهم برای اخذ پذیرش در مقطع دکتری در ترکیه، ثبت پروپوزال تحقیقاتی و مقالات علمی هستند. شرکت در آزمون‌های ورودی از دیگر شرایط اخذ پذیرش و تحصیل دکترا در ترکیه است.

دانشجویانی که قصد تحصیل در مقطع دکترا به زبان ترکی را دارند باید در آزمون ALES شرکت کنند. متقاضیان برای تحصیل دکترا در ترکیه به زبان انگلیسی، ملزم به شرکت در آزمون GMAT و GRE هستند. حداقل نمره موردنیاز برای پذیرش مقطع دکتری در آزمون ALES بسته به نوع دانشگاه ۵۰ الی ۷۰ است. این نمره برای آزمون GMAT و GRE به ترتیب 500 و ۶۸۵ است. همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم، دانشگاه‌های ترکیه امکان تحصیل مقطع دکترا به زبان‌های ترکی و انگلیسی را برای دانشجویان فراهم کرده‌اند.

یکی از شرایط مهم پذیرش در مقطع دکترا، ارائه مدرک مهارت زبان ترکی (TOMER) و انگلیسی (IELTS و TOEFL) است. برخی از دانشگاه‌ها ممکن است شرایط خاصی مانند معدل، شرایط سنی، مصاحبه، آزمون و… را برای تحصیل دکترا در ترکیه در نظر بگیرند. به یاد داشته باشید ارائه توصیه‌نامه از اساتید شناخته شده و دانشگاه‌های محل تحصیل، رزومه علمی خوب و انگیزه‌نامه می‌تواند در روند پذیرش تأثیر مثبت ایجاد کند. متقاضیان برای ثبت‌نام و اخذ پذیرش دوره دکترا در ترکیه باید با درنظرگرفتن شرایط به وب‌سایت دانشگاه موردنظر خود مراجعه کرده و مدارک لازم را ارائه دهد.

مدارک لازم جهت اخذ پذیرش برای تحصیل دکترا در ترکیه

مدارک لازم برای اخذ پذیرش و ثبت‌نام مقطع دکترا در ترکیه ممکن است بسته به نوع دانشگاه و مقطع تحصیلی متفاوت باشد. از جمله مدارک کلی برای ثبت‌نام مقطع دکترا در ترکیه به شرح زیر است:

  • فرم درخواست
  • مدرک کارشناسی
  • مدرک کارشناسی‌ارشد
  • ریزنمرات تحصیلی
  • توصیه‌نامه
  • رزومه
  • عکس
  • پاسپورت معتبر
  • انگیزه‌نامه
  • مدرک زبان انگلیسی یا ترکی
  • مدرک پذیرش در آزمون‌های ورودی و…
بورسیه دکترا در ترکیه

بورسیه دکترا در ترکیه

ازآنجایی‌که هزینه دکترا در ترکیه در دانشگاه‌های دولتی ترکیه نسبتاً پایین است، بودجه دکترا معمولاً به اتباع ترکیه یا دانشجویان کشورهایی که از نظر اقتصادی ضعیف‌تر هستند تعلق می‌گیرد. اخذ بورسیه تحصیلی در مقطع دکتری دارای شرایط خاصی است و دانشجویان می‌توانند در صورت برخورداری از شرایط لازم از این فرصت بهره‌مند شوند. دانشجویان مقطع دکتری متقاضی اخذ بورسیه باید حداکثر ۳۵ سال سن داشته باشند.

علاوه بر این، متقاضیان باید حداقل معدل ۱۵ از ۲۰ یا ۷۵ از ۱۰۰ را کسب کرده باشند. بورسیه دکترا ترکیه می‌تواند هزینه‌های مختلفی از جمله هزینه دانشگاه، بیمه، اقامت، کمک‌هزینه ماهیانه و… را پوشش دهد. برخی از بورسیه‌های تحصیل دکترا در ترکیه به شرح زیر هستند:

  • ترکیه بورسلاری: انواع بورسیه‌های تحصیلی که از طریق دولت ترکیه تأمین می‌شود و به دانشجویان آسیا مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و اروپا شرقی ارائه می‌شود.
  • توبیتاک (Tubitak): شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه بورسیه‌های تحقیقاتی را به دانشجویان مقطع دکترا ارائه می‌دهد؛ اما این بورسیه اغلب به دانشجویان ترکیه‌ای تعلق می‌گیرد.
  • بانک توسعه اسلامی (IsDB): این بورسیه هزینه برنامه‌های تحقیقاتی دکترا در علوم پایداری را برای دانشجویان کشورهای عضو IsDB و جوامع مسلمانان تأمین می‌کند.

علاوه بر این، دانشگاه‌های ترکیه بورسیه‌ها و کمک‌هزینه‌های تحصیلی را برای تحصیل دکترا در ترکیه به دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌دهند. از جمله این دانشگاه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه کوچ
  • دانشگاه مدیترانه شرقی
  • دانشگاه سابانجی
  • دانشگاه فنی خاورمیانه و…
بهترین دانشگاه های تحصیل دکترا در ترکیه

بهترین دانشگاه‌ ها برای تحصیل دکترا در ترکیه

به لطف شهرت علمی روبه‌رشد خود، کشور ترکیه به یک مقصد تحصیلی منحصربه‌فرد برای دانشجویان بین‌المللی تبدیل شده است. دانشگاه‌های این کشور هرساله بالغ بر ۱۵۰۰۰ دانشجوی بین‌المللی را پذیرش می‌کنند. تحصیل دکترا در ترکیه یک تجربه لذت‌بخش و مقرون‌به‌صرفه محسوب می‌شود. برخی از بهترین دانشگاه‌های ترکیه برای تحصیل دکترا به شرح زیر هستند:

  • دانشگاه فنی خاورمیانه
  • دانشگاه عبدالله گل
  • دانشگاه قاضی
  • دانشگاه کوچ
  • دانشگاه اوکان
  • دانشگاه بیلکنت
  • دانشگاه سابانجی
  • دانشگاه بغازیچی
  • دانشگاه حاجت تپه
  • دانشگاه استانبول
  • دانشگاه آنکارا
  • دانشگاه فنی استانبول و….

جمع‌بندی

دانشگاه‌های ترکیه با ارائه زیرساخت‌های لازم برای تحصیل دانشجویان در شرایط ایده‌ال موفق به جذب تعداد زیادی از دانشجویان بین‌المللی شده‌اند. تحصیل دکترا در ترکیه این امکان را برای دانشجویان فراهم می‌کند تا به یک شبکه جهانی متصل شوند و با محققان، دانشجویان و متخصصان رشته خود در نقاط مختلف جهان ارتباط برقرار کنند. علاوه بر این، موقعیت استراتژیک ترکیه این فرصت را برای دانشجویان فراهم می‌کند تا در سراسر اروپا، آسیا و خاورمیانه به سفر و اکتشاف بپردازند. دولت ترکیه با ارائه بورسیه دکترا در ترکیه، فرصت برخورداری از یک زندگی دانشجویی منحصربه‌فرد را برای دانشجویان فراهم می‌کند.

اخذ مدرک دکتری از یکی از دانشگاه‌های معتبر ترکیه می‌تواند چشم‌انداز شغلی دانشجویان را افزایش دهد و درهایی را به سمت موقعیت‌های علمی بیشتر، فرصت‌های تحقیقاتی و نقش‌های کلیدی در دانشگاه، صنعت و دولت باز کند. اگر قصد تحصیل دکترا در ترکیه را دارید، با مشاوران ما در تماس باشید. علم ویرا با ارائه مشاوره تخصصی در زمینه مهاجرت تحصیلی، در تمام مراحل پذیرش تحصیلی و پس از آن با شما همراه خواهد بود. مؤسسه علم ویرا با حدود ۱۰ سال سابقه درخشان در ارائه خدمات مهاجرت تحصیلی، بهترین گزینه برای انتخاب مجموعه مهاجرتی محسوب می‌شود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
برچسب ها

تحصیل در خارج رویا نیست!

اگر شما هم دوست دارید در رشته مورد علاقتون، از جمله رشته های پزشکی در دانشگاه های ترکیه، چین، روسیه، آلمان، ایتالیا، آذربایجان و … تحصیل کنید، فرم زیر را تکمیل کنید تا مشاوران ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.

نظرات کاربران

یک دیدگاه ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *





مطالب پیشنهادی
با ما در تماس باشید!
آدرس ما:
تهران: نلسون ماندلا (جردن)- کوچه مروارید- پلاک۸- واحد 403
اردبیل: خیابان حافظ – روبروی پارک حافظ – ساختمان امید طبقه دوم
تبریز: بلوار استاد شهریار(چایکنار) – جنب بهزیستی ساختمان۲۲-طبقه اول
مشاهده فهرست

اخذ پذیرش تضمینی از دانشگاه های خصوصی و دولتی چین، ترکیه و روسیه