هر ساله افراد زیادی برای تحصیل و زندگی به دیگر کشورها مهاجرت میکنند. از میان انواع شیوههای مهاجرت، مهاجرت تحصیلی میان ایرانیان از محبوبیت بالایی برخوردار است. ترکیه یکی از کشورهایی است که هر سال دانشجویان زیادی متقاضی تحصیل در ترکیه و دانشگاههای آن هستند. دانشگاههای معتبر زیادی با رتبه علمی بالا در این کشور وجود دارند. برخی از دلایل محبوبیت دانشگاههای ترکیه بین دانشجویان ایرانی عبارت اند از هزینه مناسب، اعتبار مدارک، شرایط اقتصادی خوب ترکیه، نزدیک بودن مسافت و شباهت فرهنگی.
فرآیند مهاجرت تحصیلی میتواند دشوار و طولانی باشد. معمولاً متقاضیان پذیرش در دانشگاهها با سوالات و ابهامات فراوانی در زمینه نحوه و شرایط پذیرش رو به رو هستند. یکی از اساسیترین سوالات در روند مهاجرت تحصیلی نحوه اخذ پذیرش از دانشگاه است. در این مقاله قصد داریم یکی از شیوههای متداول پذیرش دانشجو یعنی آزمون یوس(YÖS) را به شما معرفی کنیم.
آزمون یوس (YOS) چیست؟
یوس (YÖS) مخفف عبارت «Yabanci Uyruklu Öğrenci Sinavi» است. این آزمون به صورت اختصاصی برای دانشجویان خارجی طراحی و برگزار میشود. اگر شما قصد دارید تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع کاردانی یا کارشناسی در دانشگاه های دولتی ترکیه ادامه دهید، با قبولی در این آزمون میتوانید پذیرش بگیرید. قبولی در این آزمون تحصیل در رشتههایی از قبیل پزشکی، داروسازی، روانشناسی، مهندسی کامپیوتر و معماری را امکانپذیر میسازد.
تا سال 2012 این آزمون به صورت متمرکز در ترکیه برگزار میشد؛ اما از 2012 به بعد و با تغییر قانون، هر دانشگاه به صورت مجزا این آزمون را برگزار میکند. تعداد زیادی از دانشگاههای ترکیه هر سال این آزمون را برگزار می کنند. آزمون یوس تنها یکی از راههای اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه است. با این حال بیشتر دانشگاه های ترکیه از این طریق دانشجو جذب می کنند.
برای شرکت در این آزمون باید ابتدا دانشگاه دولتی مورد نظر خود را انتخاب کنید. سپس با توجه به شرایط و تاریخ مقرر شده توسط دانشگاه در این آزمون شرکت خواهید کرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با این آزمون آشنا کنیم. بنابراین اگر میخواهید در دانشگاههای ترکیه تحصیل کنید در این مقاله با ما همراه باشید.

آزمون یوس (YÖS) سخت است؟
شاید برای خیلی از افراد این سوال پیش بیاید. سختی یا سادگی یک آزمون نسبی است؛ اما به طور کلی آزمون یوس خیلی سخت نیست. سوالات این آزمون از منابع از پیش مشخص شده طراحی میشوند. بنابراین اگر پیش از امتحان منابع و موضوعات آن را به خوبی مطالعه کنید، سوالات آن برای شما دشوار نخواهد بود. برای اینکه بتوانید سطح سوالات را بهتر بررسی کنید میتوانید از نمونه سوالات آزمونهای قبلی استفاده کنید.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که از آنجایی که هر دانشگاه به صورت مجزا این آزمون را برگزار میکند، ممکن است سطح سوالات با یکدیگر متفاوت باشد. معمولاً اعتبار نتایج این آزمون 2 سال است؛ اما در دانشگاهی مانند دانشگاه استانبول اعتبار این مدرک یک سال است. دقت داشته باشید که اگر در طول مدت اعتبار نتایج برای اخذ پذیرش اقدام نکنید باید مجدداً آزمون بدهید.
ملزومات شرکت در آزمون یوس (YÖS)
برای اینکه بتوانید در آزمون یوس شرکت کنید باید مدرک دیپلم داشته باشید یا دانشآموز سال آخر دبیرستان باشید. تنها اتباع خارجی مجاز به شرکت در این آزمون هستند. معدل شما تأثیری در قبولی در این آزمون ندارد. پس از برگزاری آزمون، نتایج آن توسط دانشگاه برگزار کننده اعلام خواهد شد. هنگام ثبت نام باید تصویر صفحه نخست پاسپورت معتبر خود را نیز آپلود کنید. توجه داشته باشید که در زمان برگزاری آزمون، همراه داشتن اصل پاسپورت الزامی است. این آزمون هیچ معیار سنی خاصی ندارد و با هر سنی به شرط اتمام دبیرستان میتوانید در این آزمون شرکت کنید.
نحوه ثبت نام در آزمون یوس (YÖS)
برای ثبت نام در آزمون یوس باید از طریق سایت دانشگاه اقدام کنید. پس از ورود به سایت فرم مربوط به ثبت نام را پر کرده و شهر مورد نظر را انتخاب کنید. سپس تصویر اسکن شده صفحه اول پاسپورت خود را آپلود کنید و منتظر ایمیل تأیید بمانید. فراموش نکنید که هزینه آزمون را نیز باید هنگام ثبت نام پرداخت کنید.
آزمون یوس (YÖS) به چه زبانی برگزار میشود؟
زبان آزمون یوس به انتخاب شما بستگی دارد. شما میتوانید بین زبان انگلیسی و ترکی یکی را انتخاب کنید. البته زبان آزمون مشکل خاصی ایجاد نمیکند؛ چرا که سوالاتی مانند ریاضی، هوش یا مهندسی نیاز به دایره لغات گستردهای ندارند. تسلط به زبان ترکی یا انگلیسی هنگام تحصیل در دانشگاه اهمیت پیدا میکند. بسته به اینکه بخواهید در رشتهای به زبان ترکی، انگلیسی یا سایر زبانها تحصیل کنید، باید به زبانی که دروس با آن ارائه میشوند، تسلط داشته باشید.

آزمون یوس (YÖS) شامل چه سوالاتی است؟
داشتن اطلاعات جامع و کامل از یک آزمون در قبولی و نحوه عملکرد شما نقش دارد. یکی از مهمترین نکاتی که درباره این آزمون باید بدانید تعداد و موضوع سوالات است. این اطلاعات سبب میشود که شما بتوانید بهتر روی نقاط قوت خود یا سوالاتی که دارای اهمیت بیشتری هستند، تمرکز کنید. معمولاً این آزمون دارای 80 سول است و بسته به قوانین دانشگاه برگزار کننده، داوطلبان بین 90 تا 120 دقیقه برای پاسخ به سوالات زمان دارند. سوالات این آزمون به 3 دسته کلی هوش، ریاضی و هندسه تقسیم میشوند.
- معمولاً از کل سوالات آزمون 45 سوال به هوش اختصاص دارند.
- سوالات ریاضی حدود 30 سوال را شامل میشوند. سوالات این بخش زمینههای مختلف ریاضی را پوشش میدهند. برخی از این موضوعات عبارت اند از مثلثات، لگاریتم، مشتق و انتگرال.
- سومین گروه از سوالات که معمولاً کمترین تعداد را دارند سوالات هندسه هستند. 5 سوال به این بخش اختصاص دارند. بسیاری از افراد به علت تعداد کم سوالات به این بخش توجه نمیکنند. همین امر میتواند به شما کمک کند تا با مطالعه هندسه بتوانید بهتر از سایر افراد عمل کنید.
همانطور که پیش از این گفته شد هر دانشگاهی به صورت مجزا آزمون یوس را برگزار میکند؛ بنابراین ممکن است تعداد سوالات در هر دانشگاه با دیگری متفاوت باشد.
نمره آزمون یوس (YÖS)
نمره این آزمون از 100 محاسبه شده و ضریب منفی سوالات 0.25 است. یعنی به ازای هر 4 سوال غلط یک پاسخ صحیح حذف خواهد شد. برای اینکه بتوانید از دانشگاه مورد نظر خود پذیرش بگیرید نمره آزمون شما باید حداقل 50 باشد. البته این نمره بسته به دانشگاه و رشته منتخب شما متغیر خواهد بود. با توجه به اینکه رقابت در برخی از دانشگاهها یا رشتههای پرطرفدار بالا است، بهتر است هدف خود را کسب نمره بالای 90 در نظر بگیرید.
زمان برگزاری آزمون یوس (YÖS)
این آزمون یک بار در سال برگزار میشود (به استثنای برخی از دانشگاهها مانند کارابوک یا کاپادوکیا). زمان برگزاری آزمون برای هر دانشگاه متفاوت است. بنابراین لازم است زمان دقیق آزمون را از طریق دانشگاه مورد نظر خود دریافت کنید.
به صورت کلی برای اینکه بتوانید برنامهریزی مناسبی داشته باشید، شما باید در ماه فوریه برای ثبت نام در آزمون اقدام کنید. زمان تقریبی برگزاری آزمون در دانشگاهها از نیمه آوریل تا اوایل ژوئن هر سال است.
از آنجایی که این آزمون تنها یک بار در سال و تنها در زمان مشخصی برگزار میشود تنظیم و مدیریت زمانبندی بسیار مهم است. اگر شما در زمان مناسب برای آزمون آماده نشوید، ممکن است یک سال از برنامههای خود عقب بمانید. پس از برگزاری آزمون نمرات شما تا حداکثر 4 هفته بعد اعلام خواهند شد.

مکان برگزاری آزمون
همانطور که زمان برگزاری آزمون یوس برای هر دانشگاه متفاوت است، مکان برگزاری آن نیز تفاوت دارد. مکان دقیق آزمون را نیز مانند زمان برگزاری آن باید با مراجعه به سایت دانشگاه مشاهده کنید. برخی از دانشگاهها ممکن است این آزمون را به صورت آنلاین نیز برگزار کنند. دفعات شرکت در این آزمون هیچ گونه محدودیتی ندارد. به علاوه، به علت برگزاری این آزمون توسط دانشگاهها شما میتوانید هر سال در چند آزمون برای دانشگاههای مختلف شرکت کنید.
هزینه آزمون یوس (YÖS)
این مورد نیز به علت برگزاری مجزای آزمون برای هر دانشگاه متفاوت است. مانند دو مورد قبلی اطلاعات دقیق در مورد این موضوع نیز در سایت دانشگاه قابل بررسی است. به صورت کلی هزینه آزمون بسته به دانشگاه و ملیت افراد میتواند از 150 تا 500 لیر متغیر باشد.
جمع بندی
مهاجرت تحصیلی از پرطرفدارترین شیوههای مهاجرتی میان ایرانیان است. سالانه افراد زیادی برای ادامه تحصیل در یک دانشگاه بینالمللی و معتبر و برخورداری از مزایای آن به سایر کشورها مهاجرت میکنند. از میان کشورهای همسایه ایران، ترکیه به علت امکانات، ثبات و شرایط مناسب خود از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
شرایط و شیوههای پذیرش در دانشگاههای ترکیه متفاوت است. یکی از شیوههای متداول اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه برای اتباع خارجی، قبولی در آزمون یوس (YÖS) است. این آزمون به صورت مجزا توسط هر دانشگاه برگزار میشود. در این مقاله ما سعی کردیم تا اطلاعات کاملی درباره ای آزمون به شما ارائه دهیم. برای دریافت جزئیات برگزاری آزمون به سایت دانشگاه مورد نظر خود مراجعه کنید.
مشاوران تخصصی موسسه مهاجرتی علم ویرا برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه همراه شما خواهند بود. شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی رایگان با شماره 09142941348 تماس بگیرید. همچنین می توانید از طریق راههای ارتباطی که در سایت است با مشاوران ویرا در ارتباط باشید. کارشناسان ویرا به صورت تمام وقت در خدمت شما عزیزان خواهند بود.
آیا نیاز به مشاوره تخصصی دارید ؟
فرم را پر کنید تا کارشناسان ما تماس بگیرند